Posted on 2 Σχόλια

Φυστικοβούτυρο: Ο υγιεινός μας σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Άλειμμα με φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι απλώς μια διατροφική τάση, που θα περάσει σύντομα, ή μήπως είναι μια υγιεινή τροφή, που ήρθε για να μείνει;

φυστίκια: Το φυστικοβούτυρο είναι ο αλεσμένος πολτός τους.
Φυστίκια: Το φυστικοβούτυρο είναι ο αλεσμένος πολτός τους.

Τι είναι το φυστικοβούτυρο;

Το φυστικοβούτυρο δεν είναι τίποτε άλλο, από τον πολτό των αλεσμένων φυστικιών.

Και ήρθε για να μείνει, διότι συνδυάζει 3 μεγάλες αρετές:

  • Είναι υγιεινό.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Είναι πεντανόστιμο!

Είναι υγιεινό

Σύμφωνα με τον καθηγητή διατροφολογίας του τμήματος δημόσιας υγείας του Harvard Walter C. Willett, M.D., το βούτυρο των φυστικιών κάνει καλό στην καρδιά και την υγεία μας γενικότερα.

  • Περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών, σε σχέση με τα κορεσμένα. Η αναλογία, μάλιστα, είναι τέτοια, που τη συναντάμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η αντίδραση του οργανισμού στα κορεσμένα λιπαρά είναι η παραγωγή τόσο της LDL («κακή» χοληστερίνη) όσο και της HDL («καλή» χοληστερίνη). Έτσι, ενώ η περιορισμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν είναι καταστροφική, η υπερβολή ευθύνεται για το φράξιμο των αρτηριών. Αντίθετα, όταν καταναλώνουμε ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που κυριαρχούν στο ελαιόλαδο και το φυστικοβούτυρο, ο οργανισμός μας μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εδώ και πολλά χρόνια, οι μελέτες καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εντάσσουν ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο στη διατροφή τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακά νοσήματα ή διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς, ίσως να έχουν γενικότερα καλύτερη υγεία, αλλά και πάλι η εκτίμηση είναι ότι οι ξηροί καρποί καθαυτοί διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο.
  • Επιπλέον, περιέχει εξαιρετικές ποσότητες από κάλιο, το οποίο ισορροπεί στον οργανισμό μας τις συνέπειες από τη μεγάλη πρόσληψη νατρίου, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε αφθονία στη σύγχρονη διατροφή.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

"Το

 

"<yoastmark

 

Όχι, δυστυχώς, αυτό δε σημαίνει ότι όσο τρώτε φυστικοβούτυρο θα αδυνατίζετε!

Έχει, όμως, μια μοναδική ιδιότητα, που είναι – σχεδόν – εξίσου συναρπαστική: Κόβει τη λιγούρα! Ναι, αυτό το αίσθημα της πείνας, που μας οδηγεί συχνά στο να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε… Ο πολτός των φυστικιών χαρίζει ένα αίσθημα κορεσμού, που βοηθά στην αυτοσυγκράτηση και την απώλεια βάρους. Αυτό είναι μεγάλο όπλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Χρησιμοποιήστε το!

Τι μπορώ να κάνω με το φυστικοβούτυρο;

Το ελληνικό φυστικοβούτυρο είναι ποιοτικό, οικονομικό και έχει αμέτρητες χρήσεις. Όρεξη να έχετε να βρίσκετε συνταγές!

"Κέικ

  • Αλείψτε το! Η κλασική του χρήση είναι ως άλειμμα, σε ψωμί ή φρυγανιά. Ταιριάζει εξαιρετικά με μαρμελάδες ή μέλι, λόγω του συνδυασμού γλυκού – αλμυρού.
  • Μαγειρέψτε! Υπάρχουν πολλές συνταγές με φυστικοβούτυρο, με έντονες επιρροές από την ασιατική κουζίνα. Το καλό είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είναι σχετικά απλές και εύκολες. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!
  • Φτιάξτε υγιεινά γλυκά! Κέικ φυστικοβούτυρου, μους με μπανάνα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Οι επιλογές αμέτρητες, η απόλαυση ατελείωτη.

 

Και μην ξεχνάτε!

Άλειμμα με φυστικοβούτυρο
Ένα λαχταριστό άλειμμα με φυστικοβούτυρο

Μάθετε τα παιδιά σας να το αγαπούν! Ειδικά συνδυασμοί όπως με σοκολάτα ή με καραμέλα, μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα τα βιομηχανικά παρασκευάσματα σοκολάτας. Επιπλέον, μια μπάρα δημητριακών με φυστικοβούτυρο ή ένα παστέλι είναι το πιο ωραίο σνακ για το παιδί σας στο σχολείο.

 

Φυστικοβούτυρο και γυμναστήριο

"<yoastmark

Ναι, εννοείτε ότι ταιριάζουν! Τα βούτυρα καρπών περιέχουν καλό λίπος, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε όσους ασκούνται. Όμως, επειδή επιβραδύνουν την πέψη, είναι καλύτερο ως πρωινό ή βραδινό, αλλά όχι αμέσως πριν ή μετά τη γυμναστική.

 

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε

Η παρουσία λαδιού στην επιφάνεια είναι φυσικό φαινόμενο. Ανακατέψτε καλά πριν από κάθε χρήση.

Επιλέξτε φυστικοβούτυρο που περιέχει μόνο αλεσμένο φυστίκι, χωρίς πρόσθετα (δεν εννοούμε τις γεύσεις, όπως το μέλι ή το κακάο, αλλά τα πρόσθετα λιπαρά). Είναι το μόνο αυθεντικό και πολύ πιο υγιεινό!

Μετά το άνοιγμα διατηρήστε το στο ψυγείο.

Posted on 4 Σχόλια

Γιατί αρέσει στους ανθρώπους να διαβάζουν συνταγές;

συνταγές

Κατ’ αρχάς, να αποσαφηνίσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, άλλο είναι να διαβάζουμε συνταγές και άλλο να τις μαγειρεύουμε κιόλας. Ναι, είναι υπέροχο το  συναίσθημα που συνοδεύεται με φράσεις όπως «ρε τι καταπληκτικά παπουτσάκια έφτιαξα» και «μα πως το πέτυχα σήμερα το ζυμάρι». Όμως το θέμα του κειμένου είναι η γοητεία που ασκεί η ανάγνωση και μόνο μιας συνταγής. Τι μας κάνει να περνάμε ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή – ή ξεφυλλίζοντας βιβλία και περιοδικά – αναζητώντας συνταγές;

Δεύτερον, δε μας αρέσουν όλες. Μια ωραία αφήγηση του Μαμαλάκη μπορεί να μας υπνωτίσει. Μια κακογραμμένη αρλούμπα την προσπερνάμε από τις πρώτες αράδες της.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που πραγματικά μας μαγνητίζει;

Νομίζω ότι μια συνταγή είναι σαν το κρεμμύδι. Έχει πολλά επίπεδα. Το πρώτο, δηλαδή τα υλικά και οι οδηγίες εκτέλεσης, δεν είναι παρά το ξερό περίβλημα. Η ουσία και η νοστιμιά είναι πιο μέσα.

Σε ένα παλιό, κιτρινισμένο τετράδιο συνταγών της γιαγιάς μου, ανακάλυψα όλη τη μαγεία της περιπλάνησης στα κείμενα που, φαινομενικά, απλώς μας δίνουν οδηγίες για να μαγειρέψουμε.

Ας το ξεφυλλίσουμε…

 

Το ταξίδι σε άλλους τόπους και χρόνους

Ξέρετε ποια είναι η σωστή στιγμή, για να σιροπιάσετε το γαλακτομπούρεκο; Φυσικά, όταν το φέρετε από το φούρνο!

Προσοχή στη λεπτομέρεια! Όταν το φέρετε, όχι όταν το βγάλετε…

Ο φούρνος δεν είναι  η ηλεκτρική συσκευή που έχουμε στην κουζίνα μας! Βρίσκεται στην παραπάνω γωνία και είναι εκεί που αγοράζουμε το ψωμί και στέλνουμε τα φαγητά μας για ψήσιμο.

Όταν το φέρνουμε από το φούρνο το ποτίζουμε…

 

Δεν είναι και τόσο παλιοί, όσοι έζησαν αυτή την πραγματικότητα. Πολλοί από τους σημερινούς εξηντάρηδες, όταν ήταν παιδιά, έτρεχαν να φέρουν τα φαγητά της μαμάς από το φούρνο. Είναι λίγη η λέξη νοσταλγία, για να περιγράψει το συναίσθημα.

Και οι νεότεροι, ακόμα, που δεν είδαν ποτέ με τα μάτια τους μια κουζίνα χωρίς ηλεκτρικές συσκευές, πλάθουν με το νου τους εικόνες, ταξιδεύουν μερικές δεκαετίες πριν και βλέπουν τις γιαγιάδες τους νέες, σαν ασπρόμαυρες φιγούρες από παλιές φωτογραφίες. Αυτές οι εικόνες της φαντασίας είναι τόσο πλούσιες, ακόμα και αν δεν είναι αληθινές. Γιατί φέρνουν μαζί τους, ξεχασμένες καθημερινότητες, υλικά, σκεύη, μυρωδιές, συνήθειες…

Οι συνταγές μας ταξιδεύουν. Και έχουν μεγαλύτερη δύναμη από μια παλιά φωτογραφία ή από ένα ασπρόμαυρο βίντεο. Γιατί περιγράφουν γεύσεις και μυρωδιές, που ενεργοποιούν τη φαντασία. Αναρωτηθείτε, τι είναι πιο έντονο; Να δείτε μια παλιά φωτογραφία της μαμάς, ή να γευτείτε ένα φαγητό, που σας το έφτιαχνε όταν ήσασταν παιδί;

Και αν το ταξίδι στο χρόνο ξυπνά δικές μας μνήμες, το ταξίδι στον κόσμο τρέφει την ανάγκη μας να τον γνωρίσουμε. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό. Διαβάζοντας μια συνταγή του Βιετνάμ, φανταζόμαστε τη γεύση, την υφή και τις μυρωδιές που θα ανέδιδε το φαγητό. Γινόμαστε για μια στιγμή Βιετναμέζοι. Τα «εξωτικά» εδέσματα, είναι η καθημερινότητά μας. Τα «σπάνια» υλικά, βρίσκονται δίπλα μας σε αφθονία.

Εξάλλου, μετά από κάθε ταξίδι μας, είτε αυτό είναι στη Γη του Πυρός, είτε είναι για το γάμο του κολλητού στην Κρήτη, οι αφηγήσεις μας πάντα επικεντρώνονται στο φαγητό. Ναι, μπορεί να περιγράψουμε ένα κάστρο, ένα μουσείο ή μια παραλία. Όταν, όμως, μιλήσουμε για τις γεύσεις που δοκιμάσαμε, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό! Θα μιλήσουμε με συναίσθημα και δε θα παραλείψουμε καμιά λεπτομέρεια.

Αν, μετά από χρόνια, δούμε μια φωτογραφία αυτού του τόπου, θα θυμηθούμε εικόνες και περιστατικά. Αν, όμως, γευτούμε κάτι που μας το θυμίσει, τότε θα ξαναζήσουμε τα συναισθήματα του ταξιδιού μας.

Ένα κοινωνικό και πολιτιστικό οδοιπορικό

Η σχέση των ανθρώπων με το φαγητό, απεικονίζει τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους, τις επιρροές τους, τις συνήθειές τους και την ιστορία τους. Ζωγραφίζει την ψυχή τους. Γι αυτό, οι συνταγές αποτελούν μια ιδιαίτερη λαογραφική πηγή, ένα εκπληκτικά ακριβές ψυχογράφημα του κάθε λαού και της κάθε ιστορικής συγκυρίας.

Το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς μου είναι γραμμένο κάπου ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές του 60. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα πάσχιζε να ξαναβρεί το βηματισμό της από το οδυνηρό παρελθόν, που ήταν πολύ νωπό ακόμα. Τα υλικά είναι περιορισμένα σε ποικιλία, τα μαγειρικά σκεύη ανταλλάσσονταν καθημερινά στη γειτονιά, αλλά ήταν έντονη η διάθεση δημιουργίας.

Η συνταγή για το Γιαννιώτικο καταΐφι, μετρημένη με βάση το ταψί της γειτόνισσας Παναγιώτας.

 

Έτσι, παρά τις ιδιαιτερότητες της περιόδου εκείνης, η κοσμοπολίτικη διάθεση των Ελλήνων επιβίωνε. Το έδαφος ήταν πρόσφορο, ώστε να μεσουρανήσει ο γαλλοτραφής Νικόλαος Τσελεμεντές, οι συνταγές του οποίου σημάδεψαν αρκετές γενιές και αναμόρφωσαν τη μαγειρική μας προσέγγιση.

Οι βράχοι του Κολοράντο!

 

Σπιτική “μερέντα” με βιτάμ, βλάχας και κακάο!

 

Εξάλλου, πέρα από τον Τσελεμεντέ, η μόνη πηγή συνταγών ήταν οι συγγενείς και η γειτονιά.

Το εκμέκ της Φούλας και το… νινί της Όλγας!

 

Και, βέβαια, οι συνταγές της γειτονιάς δεν ήταν απαραίτητα αξιόπιστες. Μόνο οι δοκιμασμένες…

Τα μελομακάρονα είναι δοκιμασμένα, σε αντίθεση με το χαλβά του φούρνου…

 

Νομίζω ότι οι συνταγές που κυριαρχούν ως τάση, εξιστορούν το τι συνέβαινε σε μια άλλη εποχή, ή το τι συμβαίνει σε κάποια άλλη γωνιά του κόσμου. Με έμμεσο, αλλά με πολύ γλαφυρό τρόπο, που συχνά εμβαθύνει στον ψυχόκοσμο των ανθρώπων.

Αναλογιστείτε τις συνταγές της γαλλικής κουζίνας, κατά την εποχή της haute cuisine, αλλά και της nouvelle cuisine. Το ύφος, τα υλικά καθαυτά, αλλά και η διαχείρισή τους, αντικατόπτριζαν την ψυχοσύνθεση της Γαλλικής αστικής τάξης της εποχής, που άγγιζε τα όρια του σνομπισμού.

Σκεφτείτε τη γερμανική κουζίνα. Ακούγεται ως ανέκδοτο! Πολλοί θα αναρωτηθούν αν υπάρχουν γερμανικές συνταγές. Υπάρχουν, αλλά κανείς δε νοιάζεται. Διότι αντικατοπτρίζουν τη γερμανική προτεσταντική κουλτούρα, που αντιλαμβάνεται το φαγητό ως ανάγκη και όχι ως απόλαυση.

Αναζητήστε αμερικάνικα πιάτα. Τι θα βρείτε; Τεράστιες μερίδες, που αντανακλούν την αλαζονική μεγαλομανία των ανθρώπων, που νομίζουν ότι τιθάσευσαν τη φύση.

Από την άλλη, αν ψάξετε για συνταγές της υποσαχάριας Αφρικής, θα συναντήσετε έναν συγκινητικό σεβασμό, προς τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους.

Οι Ιταλοί εξάγουν γαστρονομία. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, αλλά και κάθε συμφέρον να το παρακάνουν. Αναζητήστε τις γνήσιες ιταλικές συνταγές – ειδικά του νότου – και μέσα από αυτές, θα γνωρίσετε την παράδοσή τους.

Στην Ελλάδα, το φαγητό είναι ιεροτελεστία. Και το τραπέζι είναι η κόλλα που δένει την οικογένεια. Δείτε την Πολίτικη κουζίνα και θα βιώσετε μια πτυχή του ελληνισμού της Πόλης, που δεν μπορεί να περιγραφεί με εύκολα σε αμιγώς ιστορικά κείμενα.

Αν κανείς εμβαθύνει στη σχέση των ανθρώπων με το φαγητό, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις συνταγές σε διάφορους τόπους και διάφορες περιόδους της ιστορίας, θα μπορούσε να γνωρίσει την ουσία κοινωνιών και πολιτισμών.

 

Το καταστάλαγμα και το άγαρ-άγαρ

Τι μπορεί να βιώσει κανείς, μόνο και μόνο από την ανάγνωση των υλικών μιας συνταγής!

Κάθε άγνωστο υλικό που συναντάμε, είναι σαν τη χαρτογράφηση ενός νησιού στην εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων! Ορισμένα, δε, που μετέπειτα αποδεικνύονται υπέροχα, είναι σαν την ανακάλυψη της Αμερικής!

Άγνωστα μπορεί να είναι κάποια υλικά που χάθηκαν με το χρόνο, ή άλλα που χρησιμοποιούνται στην άλλη άκρη της γης και δεν τα έχουμε ακούσει καν. Το άγαρ-άγαρ το έμαθα ψάχνοντας για κάποιο εξωτικό υλικό με περίεργο όνομα, μόνο και μόνο για το παιχνίδισμα των λέξεων στον τίτλο. Κι όμως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σύντομα θα το χρησιμοποιήσω!

Η γνωριμία με ένα υλικό, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που πραγματικά μας μαγεύει σε μια συνταγή, είναι η αίσθηση που αποκομίζουμε από την επιλογή των υλικών.

Στο σύνολο περίπου 70 συνταγών που υπάρχουν στο τετράδιο, τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται δεν ξεπερνούν τα 10. Αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, αυγά, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, αμύγδαλα, καρύδια, φύλλο κρούστας. Σποραδικά συναντάς σόδα, αμμωνία, μπέικιν πάουντερ, ανθόνερο, φρυγανιές ελίτ, μούστο, μαγιά και καταστάλαγμα!

Τι να είναι, άραγε, το καταστάλαγμα; Μετά από έρευνα, νομίζω ότι είναι η αλισίβα. Πάντως, η γιαγιά μου το χρησιμοποιούσε στα Φοινίκια.

Τι ήταν βρε γιαγιά μου το καταστάλαγμα;

 

Όταν, λοιπόν, διαβάζω μια συνταγή της γιαγιάς, αντιλαμβάνομαι αμέσως την ατμόσφαιρα της εποχής. Στη φαντασία μου πλάθω την κουζίνα της. Βασικά υλικά, βασικά σκεύη.

Αναλογιστείτε την Ποντιακή κουζίνα, που προσωπικά με καθηλώνει με την ιστορία της. Διατροφικά, είναι από τις πιο μελετημένες κουζίνες. Τα συστατικά της είναι λιτά, όπως και οι τρόποι μαγειρέματος. Οι βασικές επιρροές της, είναι ο βαρύς χειμώνας της περιοχής και η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική ποντιακή οικογένεια. Εκτός από το καθήκον του μαγειρέματος, δούλευε στα χωράφια, «παρχάρευεν» στα παρχάρια (δηλαδή άρμεγε το γάλα), τυροκομούσε και φρόντιζε τα ζώα στα λιβάδια. Γι’ αυτό, η ποντιακή κουζίνα καθορίστηκε από τον ανύπαρκτο χρόνο και την ατέλειωτη δουλειά της Πόντιας γυναίκας. Ο στόχος ήταν να μπορούν να ετοιμάζουν γρήγορα ένα φαγητό πολύ θρεπτικό.

Οι συνταγές που επικρατούν κάθε εποχή, το ύφος τους, τα υλικά τους, η πολυπλοκότητα ή η απλότητά τους, καθρεφτίζουν την ίδια την κοινωνία.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι συνταγές που παρακολουθούμε είναι ιδιαίτερες, πολύπλοκες, διεθνείς, εξωτικές. Θυμίζω ότι το θέμα του κειμένου είναι το γιατί μας αρέσει να διαβάζουμε συνταγές, όχι να τις μαγειρεύουμε!

Μαθαίνουμε σπάνια υλικά και ιδιαίτερες τεχνικές. Γνωρίζουμε το ceviche, τη σφαιροποίηση, την ανάγκη για ισορροπημένη οξύτητα στα πιάτα μας και τη σημασία της παρουσίασης του φαγητού. Και, επιπλέον, μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε σωστά τα δικά μας, παραδοσιακά φαγητά. Και ίσως να τα εξελίξουμε λιγάκι.

Γιατί; Ποιος είναι ο λόγος που, ενώ στο παρελθόν επικεντρωνόμασταν στο πως θα πλάσουμε κουλουράκια, σήμερα διψάμε να μάθουμε εξεζητημένες συνταγές;

Ούτε ψωνιστήκαμε, ούτε γίναμε αλαζόνες. Και δεν υπάρχει καμία αντίφαση με την οικονομική κρίση που βιώνουμε. Τουναντίον!

Νομίζω ότι κάπου μέσα μας, επαναστατήσαμε. Εδώ και αρκετά χρόνια, η έλλειψη χρόνου, χρημάτων και διάθεσης, μας έκαναν σιγά σιγά να συμβιβαστούμε με μια διατροφή πολύ κακής ποιότητας. Σε αυτό αντιδρούμε.

Γιατί η γνήσια τροφή είναι ποιότητα ζωής!

 

Αλεύρι όσο πάρει

Φανταστείτε σήμερα να βλέπατε μια συνταγή, που στις ποσότητες των υλικών, δίπλα στο αλεύρι, να γράφει απλώς «όσο πάρει»! Ειδικά στη ζαχαροπλαστική, που μαθαίνουμε από τους διάσημους chef ότι η ακρίβεια στις ποσότητες είναι το παν. Σήμερα κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο! Όχι μόνο θα υπήρχε η ακριβής ποσότητα, αλλά και ο τύπος του αλευριού!

Αλεύρι όσο πάρει…

 

Κι όμως, κάποτε μαγείρευαν αλλιώς. Με την αίσθηση και με την εμπειρία. Δεν το ωραιοποιώ, ούτε το υπερασπίζομαι. Κι εγώ στην κουζίνα μου πάντα ζυγίζω.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι μιλάμε για το αλεύρι. Συγκεκριμένα. Για κανένα άλλο υλικό. Και η αλήθεια είναι, ότι η σωστή ποσότητα αλευριού σε μια ζύμη είναι πάντα «όσο πάρει». Πολλές φορές δοκίμασα να φτιάξω μια ζύμη, ακολουθώντας πάντα πιστά την ποσότητα της συνταγής. Το αποτέλεσμα; Πάντα διαφορετικό! Παίζει ρόλο η θερμοκρασία, η υγρασία και η ποιότητα του αλευριού. Είναι παράγοντες που δεν προκαθορίζονται.

Και να μην ξεχάσετε να προσθέσετε και 10 δραχμές μαγιά!

 

Αυθεντικοί και αυθεντίες

Τι άλλο λατρεύουμε στις συνταγές; Το show! Σε μια καλπάζουσα βιομηχανία του θεάματος, όπως είναι σήμερα ο χώρος της μαγειρικής, είναι αυτονόητο ότι θα γεννηθούν μικρά ή μεγάλα αστέρια.

Κάποιοι είναι πρωτότυποι, άλλοι αντίγραφα και άλλοι κακέκτυπα. Κάποιοι έχουν βαθειά μαγειρική γνώση, και άλλοι είναι παντελώς αστοιχείωτοι. Κάποιοι είναι σεμνοί και άλλοι καβαλημένα καλάμια. Κάποιοι δείχνουν ποιότητα και ήθος του χαρακτήρα και άλλοι δε θα άντεχες ούτε λεπτό να σταθούν δίπλα σου. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Όταν διαλέγουμε τις συνταγές που θα παρακολουθήσουμε, συχνά επιλέγουμε και ποιος θα μας ψυχαγωγήσει. Παραφράζοντας το γνωστό ρητό «είσαι ό,τι τρως», θα έλεγα ότι είμαστε οι συνταγές που διαβάζουμε.

Ας επιλέξουμε τους αυθεντικούς και όχι τις αυθεντίες.

 

Η δύναμη της εικόνας

Άφησα για το τέλος τη δύναμη της εικόνας. Το φαγητό είναι ελκυστικό. Ερεθίζει τα πιο πρωτόγονα ένστικτά μας. Ναι, σε μια λαχταριστή φωτογραφία θα κάνουμε κλικ.

Θαυμάστε, λοιπόν, την πιο δυνατή εικόνα: το κιτρινισμένο από τα χρόνια τετράδιο της γιαγιάς μου, που άνοιξε αμέτρητες φορές πάνω στον πάγκο της κουζίνας της, λερωμένο με υλικά που χρησιμοποιήθηκαν 70 χρόνια πριν.

Αναγωγή ποσοτήτων με την απλή μέθοδο των τριών!

 

Οι γεύσεις μετά το umami

Όταν ήμασταν παιδιά, μάθαμε ότι υπάρχουν τέσσερις γεύσεις: γλυκό, πικρό, ξινό και αλμυρό. Πλέον, όπως είχε ορθώς προβλέψει το 19ο αιώνα ο θρυλικός Γάλλος chef Escoffier, υπάρχει και το umami.

Όχι, ούτε έγιναν πιο περίπλοκα τα πράγματα, ούτε οι παλιές εποχές ήταν πιο απλές και πιο όμορφες. Εξελισσόμαστε μέσα από τη δημιουργικότητά μας. Αυτό είναι υπέροχο. Θέλουμε και μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, πιο ποιοτικά και σίγουρα πιο απολαυστικά από τους προγόνους μας.

Το καινούργιο, όμως, δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπερέχει του παλαιού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξελίξουμε την αυθεντική καρμπονάρα, είναι πρώτα να μάθουμε να φτιάχνουμε την αυθεντική καρμπονάρα. Αλλιώς, κινδυνεύουμε να φτιάξουμε ένα πιάτο με μπέικον και κρέμα γάλακτος, που ούτε υγιεινό είναι, ούτε απολαυστικό είναι, ούτε καρμπονάρα είναι.

Πρέπει να ξεχωρίζουμε την ήρα από το σιτάρι.

Σήμερα συντελείται μια επανάσταση. Δεν είμαστε πλέον οι αδαείς ιθαγενείς, που θα θαμπωνόμασταν από τις λαμπερές αλλά πάμφθηνες χάντρες.

Στο Meliory, με σύμμαχο τη μικρή μας γνώση και το μεγάλο μας πάθος, δοκιμάζουμε προϊόντα. Γνωρίζουμε τους δημιουργούς τους. Και κρατάμε ό,τι ξεχωρίζει.

Αναζητούμε το γνήσιο.

 

Κώστας Μιχαλόπουλος

 

Υστερόγραφο

Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά σε ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούσε κατά κόρον η γιαγιά μου. Το φρέσκο βούτυρο!

Δεν ξέρω αν το φρέσκο βούτυρο ήταν εύκολα προσβάσιμο τη δεκαετία του 50 στην Ελλάδα, όμως η γιαγιά το είχε σε αφθονία. Ο λόγος είναι ότι ο προπάππους μου ήταν τυροκόμος στις σπηλιές της Όθρυς.

Στο σπίτι τους, το βούτυρο το αποθήκευαν σε ένα πορσελάνινο δοχείο, το οποίο σώζεται και βρίσκεται σήμερα στο δικό μου σπίτι.

Είναι κενό εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια, αλλά εξακολουθεί και ευωδιάζει βούτυρο.

1 τσουκάλι γιαούρτι και 1 τσουκάλι βούτυρο…
Posted on 8 Σχόλια

Η γνήσια τροφή σου με ένα κλικ!

meliory.gr

Στο Meliory.gr ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και επιλέγουμε για σας τα καλύτερα τρόφιμα και ποτά. Ψάχνουμε και βρίσκουμε το κάθε προϊόν στη γνήσια μορφή του. Λατρεύουμε τις μοναδικές και καινοτόμες ιδέες.

Την τροφή μας τη θέλουμε ποιοτική, υγιεινή και πάντα να ηδονίζει τον ουρανίσκο!

Το Meliory.gr αγοράζει τα κορυφαία ελληνικά τρόφιμα και ποτά κατευθείαν από τους παραγωγούς τους. Επισκεφτείτε μας και όλα αυτά μπορείτε να τα έχετε αύριο στην πόρτα σας με ένα κλικ!

 

Η ιδέα:

Ο Κώστας, εμπνευστής του Meliory.gr, αγαπάει τις αυθεντικές γεύσεις και τους αυθεντικούς ανθρώπους. Όταν μαγειρεύει ένα καινούργιο φαγητό, ξοδεύει πιο πολύ χρόνο στην έρευνα, παρά στην κουζίνα. Ψάχνει, διαβάζει, ρωτάει τους παλιούς, για να βρει τα γνήσια υλικά και την αυθεντική εκτέλεσή κάθε συνταγής. Επικοινωνεί με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, για να προμηθευτεί ακριβώς αυτό που θέλει. Δε συμβιβάζεται με τις εύκολες λύσεις απορρίπτει κάθε τι, που ξεφεύγει από τη γνήσια μορφή του και παράγεται με στόχο τη μαζικότητα και το κέρδος.

Και έτσι γεννήθηκε το Meliory.gr! Το ηλεκτρονικό κατάστημα, που σας προσφέρει γνήσια, ποιοτικά, ελληνικά τρόφιμα και ποτά, κατευθείαν από τους παραγωγούς τους.

 

Τα προϊόντα:

Ξεκινάμε με λίγα και καλά. Σήμερα στο Meliory.gr θα βρείτε περίπου 300 προϊόντα. Τα έχουμε διαλέξει ένα ένα, μετά από εκτενή έρευνα. Και ό,τι μάθαμε, το μοιραζόμαστε μαζί σας στις περιγραφές των προϊόντων.

Στην κάβα μας θα βρείτε τα κρασιά της Οινομεσσηνιακής. Τα αγαπήσαμε. Είναι ίσως από τα ελάχιστα κρασιά, που παλαιώνουν πραγματικά σε βαρέλια για χρόνια και όχι για λίγες εβδομάδες σε βαρελότριμμα.

Δοκιμάσαμε το Σαλέπι Σαλονίκης. Είναι γνήσιο. Παράγεται από ρίζες ορχιδέας. Είναι ένα ρόφημα ιδιαίτερο, υγιεινό και απολαυστικό!

Στην Ηλεία βρήκαμε το κρίταμο Ιονίου, από έναν σύγχρονο παραγωγό, που δεν ασχολείται με πολλά. Μόνο κρίταμο. Το γνωρίζει, το καλλιεργεί, το συλλέγει, το τυποποιεί και μας έπεισε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Στο Βόλο, ανακαλύψαμε τον Παπαγιαννόπουλο, ένα μικρό μαγαζί, που πουλάει χειροποίητο χαλβά από ταχίνι. Ακολουθεί την ίδια συνταγή από το 1919. Όποιον παλιό ρωτήσαμε ποιος φτιάχνει τον καλύτερο χαλβά, μας είπε για τον Παπαγιαννόπουλο, προειδοποιώντας μας, όμως, ότι δε θα βρούμε εύκολα τα προϊόντα του. Τώρα, έρχονται στην πόρτα σας με ένα κλικ!

Στα Μετέωρα, σε ένα πολύ δύσβατο και ορεινό σημείο, βρίσκεται η φάρμα BearFoot, που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή ελληνικών υπερτροφών, με αφετηρία το ιπποφαές. Εκεί, καλλιεργείται η σειρά ωσμωτικών υπερτροφών της Hippocrates Garden. Γιατί BearFoot; Διότι το σημείο που βρίσκεται η φάρμα, είναι τόσο παρθένο, που μόνο αρκούδες το επισκέπτονται και αφήνουν διαρκώς τις πατημασιές τους!

Στο παντοπωλείο μας, ξεχωρίζουν τα προϊόντα Melima. Ζυμαρικά, σάλτσες, ιδιαίτερα αλάτια και εδέσματα, όλα χειροποίητα. Η εικόνα από το εργαστήριό τους στον Άγιο Στέφανο και η μακρά συζήτηση με τον Τάσο, κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας. Αγαπούν τη λεπτομέρεια όσο κι εμείς και αυτό φαίνεται στα προϊόντα τους.

Στην Καλαμάτα πήγαμε στην ποτοποιία του Καλλικούνη. Πρόκειται για την Τρίτη αρχαιότερη εταιρεία στην Ελλάδα, ιδρυθείσα το 1850! Στην είσοδο των γραφείων τους, δίπλα στις προτομές των ιδρυτών, βρίσκονται ειδικές προθήκες που φιλοξενούν τα βραβεία του Καλλικούνη, από εμπορικές εκθέσεις της Αμερικής κατά τον προ-προηγούμενο αιώνα!

Στην Εύβοια, αναζητήσαμε παραγωγούς που ειδικεύονται στο σύκο και δημιουργούν γεύσεις με βάση αυτή την ελληνική υπερτροφή. Η έρευνά μας, μας οδήγησε στην Ιστιαία, στο κτήμα του Κουτσογιωργάκη. Ο Άγγελος μας ξενάγησε σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής, κατά την οποία τα φρέσκα, λαχταριστά σύκα, γίνονται συκόμελο. Δεν ξέρετε τι είναι το συκόμελο; Ανακαλύψτε το!

Στην Κρήτη ψάξαμε για παξιμάδια. Όχι αυτά τα βιομηχανικά, αλλά τα αυθεντικά, αυτά που τρώνε οι ίδιοι οι Κρητικοί. Αφού φάγαμε πολλά παξιμάδια και ήπιαμε πολλές ρακές, ρωτώντας τους ντόπιους, καταλήξαμε στον Τσατσάκη και τον Τσικνάκη. Μάθαμε και για κάποιον άλλο φούρναρη, που θα τον επισκεφτούμε στο επόμενο ταξίδι μας στην Κρήτη!

Ο Τσατσάκης, λίγο έξω απ’ το Ηράκλειο, μας είπε ότι «το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα νερού αλλά και στην ποσότητα ξύλου. Για να πετύχει η Κριθαροκουλούρα, πρέπει να ζυμωθεί στο ποτάμι και να ψηθεί στο δάσος».

Ο Τσικνάκης είναι λίγο πιο πέρα, στις Μοίρες. Δοκιμάσαμε τα παξιμάδια του, που είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Έχει από χαρούπι, από βρώμη και από ζέα. Το ένα πιο νόστιμο από το άλλο!

Στην Καλαμάτα γνωρίσαμε την οξοποιία του Βρυώνη και βρήκαμε  το γνήσιο βαλσάμικο, αυτό που παλαιώνει σε διαδοχικά δρύινα βαρέλια. Όχι το κοινό ξύδι με ζάχαρη και καραμελόχρωμα, που συχνά πωλείται σα βαλσάμικο! Επίσης, ο Βρυώνης φτιάχνει υπέροχες κρέμες βαλσάμικου και ένα μοναδικό, αφιλτράριστο Αγιωργίτικο ξύδι!

Στα Μετέωρα, ανακαλύψαμε μια πρωτοποριακή σειρά προϊόντων με βάση τα μανιτάρια. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, σε συνεργασία με το τμήμα διατροφής και διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, ζυμαρικά, προϊόντα τρούφας, μέχρι και σοκολάτες!

Μια κατηγορία που μας ενδιαφέρει πολύ, είναι αυτή των υγιεινών βιολογικών σνακ. Και μάλλον βρήκαμε τα πιο νόστιμα! Είναι τα προϊόντα Three Friends. Πρόκειται για τρεις φίλους, που είναι μαζί από το δημοτικό και δημιούργησαν ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα. Σοβαρές πιστοποιήσεις και πολλές διεθνείς διακρίσεις!

Στον Αλμυρό Βόλου, το πανέμορφο χωριό με τους ευπροσήγορους ανθρώπους, επισκεφτήκαμε τη φάρμα της Euphoria Secrets. Στα κτήματά τους, που πλημμυρίζουν από χρώματα και μυρωδιές, καλλιεργούν βιολογικά βότανα και μυρωδικά, επιλέγοντας τις γνήσιες ελληνικές ποικιλίες.

Το προϊόν που χρειαστήκαμε την περισσότερη έρευνα για να το επιλέξουμε, είναι το μέλι. Ναι, το γνήσιο ελληνικό μέλι. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς γνήσιο, ανόθευτο μέλι; Εμείς το βρήκαμε, το ελέγξαμε, μιλήσαμε με τεχνολόγους τροφίμων. Και πήραμε τα βουνά, συγκεκριμένα το Χελμό, για να σας το φέρουμε. Ο Νίκος είναι ένας νεαρός μελισσοκόμος, που αρνείται πεισματικά να επιλέξει την ποσότητα. Μόνο αυθεντικό μέλι!

Στο Δίλοφο, στην περιοχή της αρχαίας Φθίας, κοντά στα Φάρσαλα, βρίσκεται το αγρόκτημα

Αντωνόπουλου. Του ανθρώπου που πάλεψε και κράτησε ζωντανή τη ζέα, την πολύτιμη αρχαία ποικιλία σιταριού. Το Meliory.gr σε συνεργασία με το αγρόκτημα Αντωνόπουλου, σας φέρνει τα γνήσια ζυμαρικά Ζέας.

Στη Μεσσήνη, πήγαμε στο εργαστήριο του Καραγγελή. Ο Γιώργος φτιάχνει μόνο ένα προϊόν, στο οποίο είναι απόλυτα αφοσιωμένος: Το πετιμέζι. Δεν είναι ένα απλό πετιμέζι. Είναι άθερμο, βιολογικό, είναι το αυθεντικό!

Στα βιολογικά μας προϊόντα, θα βρείτε και δύο βραβευμένα αναψυκτικά από την ΕΨΑ, την ελληνική εταιρεία με ιστορία από το 1924, με γεύσεις που λατρέψαμε από παιδιά. Το εργοστάσιό τους βρίσκεται στην Αγριά του Βόλου, ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριουδάκι του Πηλίου. Το εργοστάσιο αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής. Κτίριο παραδοσιακό, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική.

Στο παντοπωλείο του Meliory.gr, θα βρείτε τα πατέ, τα εδέσματα και τις σάλτσες της Έλλης και του Μάνου. Είναι σκέτη απόλαυση να συζητάμε μαζί τους! Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η γνώση, το πάθος και η αγάπη τους για την γαστρονομία. Τα προϊόντα τους μοναδικά, καινοτόμα και μερικά από αυτά «τρελά»! Ανακαλύψτε τα!

Στην Αγία Τριάδα, λίγο πριν το Ναύπλιο, βρίσκεται το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χυμών της οικογένειας Χριστοδούλου. Οι βιολογικοί τους χυμοί είναι μοναδικοί, πιστοποιημένοι και μπορείτε να τους απολαύσετε με ένα κλικ στο Meliory.gr.

Το ελαιόλαδο μας παίδεψε πολύ! Ήταν πολύ δύσκολη η τελευταία σοδειά για τους παραγωγούς και το καλό λάδι ήταν λιγοστό. Εμείς εξασφαλίσαμε για σας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ελάινος, που παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, αποκλειστικά από τον καρπό ελαιόδεντρων κορωνέικης ποικιλίας, που βρίσκονται βορειοδυτικά της Καλαμάτας.

 

Και μετά τι;

Με αφετηρία το Σεπτέμβριο, το Meliory.gr θα συνεχίσει τις εξορμήσεις και την αναζήτηση γνήσιων ελληνικών προϊόντων. Ήδη έχουμε αρκετά κατά νου και σύντομα θα δείτε τη γκάμα μας να εμπλουτίζεται, για να καλύψει κάθε επιθυμία σας.

Στο blog μας, θα μπορείτε να διαβάσετε τα νέα μας και να ταξιδέψετε μαζί μας, μέσα από τα οδοιπορικά από τις εξορμήσεις μας. Επιπλέον, θα δημοσιεύουμε κείμενα από διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και άλλους συνεργάτες. Η ανακάλυψη των αυθεντικών τροφών και της σημασίας τους, είναι μαραθώνιος!

Δε σταματάμε όμως σ’ αυτό! Λερώνουμε την κουζίνα μας! Μαγειρεύουμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τις συνταγές μας. Τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας!

Για τα δώρα και τους διαγωνισμούς μας, μείνετε συντονισμένοι!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας και κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook!

 

Καλώς Ορίσατε!