Posted on 4 Σχόλια

Καρπάτσιο (Carpaccio)

carpaccio

Το καρπάτσιο είναι ένα εθιστικό κρύο ορεκτικό, που έχει ως βάση το ωμό μοσχαρίσιο κρέας. Είναι μια έμπνευση του Giuseppe Cipriani και πρωτοδημιουργήθηκε στο Harry’s Bar της Βενετίας το 1950, για χάρη της κοντέσας Amalia Nani Mocenigo. Το όνομά του οφείλεται στο ζωγράφο Vittore Carpaccio, γνωστό για τους έντονους κόκκινους τόνους που χρησιμοποιούσε στους πίνακές του.

Αρχικά το καρπάτσιο σερβιριζόταν με λεμόνι, ελαιόλαδο και φέτες λευκής τρούφας ή παρμεζάνας. Από τότε, έχουν γίνει πολλές παραλλαγές. Μια εκδοχή θέλει το καρπάτσιο σερβιρισμένο με πλούσια σάλτσα μαγιονέζας και Worcestershire Sauce. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν αυτή ως την αυθεντική συνταγή.

Σήμερα, η δημοφιλέστερη εκδοχή του, αυτή που αγαπούν οι ίδιοι οι Ιταλοί, είναι το καρπάτσιο να σερβίρεται με φύλλα άγριας ρόκας και φλούδες παρμεζάνας. Αυτή είναι η συνταγή που επέλεξε για σας το Meliory.gr!

Αν κάθε συνταγή έχει το μυστικό της, στο καρπάτσιο αυτό που καθορίζει το αποτέλεσμα είναι η ποιότητα του κρέατος. Όλα τα άλλα είναι λίγο ή πολύ εύκολα. Για το κρέας, έχετε δυο βασικές επιλογές: φιλέτο ή rib-eye. Το φιλέτο είναι πιο τρυφερό, πιο ακριβό, αλλά γευστικά πιο αδιάφορο! Η δική μας επιλογή είναι το rib-eye, πολύ καλά καθαρισμένο από το λίπος. Ζητήστε το κρέας σας από το χασάπη που εμπιστεύεστε και πείτε του ότι θα καταναλωθεί ωμό!

Το δεύτερο μυστικό του carpaccio, είναι να κόψουμε και να πλατύνουμε τις φέτες του κρέατος, όσο περισσότερο μπορούμε. Ιδανικά, οι φέτες να είναι λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο! Μη σας τρομάζει αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται! Έχει μεγάλη σημασία για την υφή του και την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο!

 

5 from 1 vote
Εκτύπωση

Καρπάτσιο (Carpaccio)

Κατηγορία: Ορεκτικό
Κουζίνα: Ιταλική
Χρόνος προετοιμασίας: 5 minutes
Χρόνος εκτέλεσης: 10 minutes
Συνολικός χρόνος: 15 minutes
Μερίδες: 4

Συστατικά

  • 300 γρ rib-eye καθαρισμένο
  • θαλασσινό αλάτι με αρωματικά βότανα και κόκκους πιπεριού Melima
  • βιολογικό Θυμάρι Euphoria Secrets
  • βιολογικό Δενδρολίβανο Euphoria Secrets
  • 1 ζουμερό λεμόνι
  • ρόκα
  • παρμεζάνα
  • ελαιόλαδο με άρωμα λευκής τρούφας

Εκτέλεση

  1. Στον πάγκο κοπής, βάζουμε λίγο αλάτι, θυμάρι και δενδρολίβανο και τα ψιλοκόβουμε. Δε χρειάζεται λεπτομέρεια, απλώς θέλουμε να έχουμε λίγο φίνα κομματάκια!

  2. Ρολάρουμε το κρέας μας στα ψιλοκομμένα αρτύματα, ώστε να καλυθφεί γύρω γύρω.

  3. Αφήνουμε το τηγάνι μας να κάψει και βάζουμε το κρέας για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κρούστα εξωτερικά, που θα μας βοηθήσει στο κόψιμο. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στον πάγκο κοπής για 10 λεπτά να κρυώσει.

  4. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε, χωρίς να μας σπάσουν. Στη συνέχεια, παίρνουμε την κάθε φέτα και την πιέζουμε με το πλατύ μέρος του μαχαιριού, για να γίνει όσο πιο λεπτή γίνεται.

  5. Στρώνουμε τις λεπτές φέτες σε μια πιατέλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και λεμόνι.

  6. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ρόκα μας με αλάτι, λεμόνι και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και ανακατεύουμε καλά.

  7. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με τη ρόκα και από πάνω ρίχνουμε λίγες φλούδες παρμεζάνας. Τέλος, ραντίζουμε με λάδι τρούφας.

  8. Delizioso!

Σχόλια

  1. Με λάδι τρούφας! Επιτέλους!!!! Μόνο στην Ιταλία το έχω φάει έτσι! Συγχαρητήρια για τη λεπτομέρεια!

    1. Κι εμείς στην Ιταλία το δοκιμάσαμε με λάδι τρούφας και μάθαμε και την ιστορία του carpaccio! Αυτή η λεπτομέρεια όντως κάνει τη διαφορά!

  2. Ευκαιρία να δοκιμάσω το λάδι τρούφας…!!

    1. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας ενθουσιάσει και θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε την κριτική σας!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν εμφανίζεται δημόσια. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *