Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/meliory1/public_html/meliory.gr/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 440
4 Σχόλια

Τα πετιμεζούδια της Βίλμας

πετιμεζούδια

Η Βίλμα είναι η μαμά.

Να σου πω, θέλω να φτιάξω τα πετιμεζούδια για να ανεβάσω τη συνταγή στο Meliory. Για πες…

Λοιπόν, ένα ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι πετιμέζι, ένα… α, όταν λέμε ποτήρι, ξέρεις, του νερού, όχι τέρμα γεμάτο, μέχρι εκεί που πίνουμε. Ζάχαρη εγώ βάζω λιγότερη, εσύ βάλε μισό ποτήρι, αν θες κάνεις τη μισή δόση στη συνταγή, έχεις φόρμες; Να βάλεις φόρμες, όχι μόνο χαρτάκι γιατί θα ξεχειλώσουν. Καρύδι τριμμένο θα χρειαστείς ένα ποτήρι, σταφίδες θα τις μαλακώσεις στο κονιάκ του Καλλικούνη. Στο τέλος θα τα ρίξεις αυτά. Κανέλα ξυλαράκι έχεις; Θα βράσεις ένα ποτήρι νερό με την κανέλα και θα το ρίξεις πριν το αλεύρι. Με αυγοδάρτη θα τα χτυπήσεις, μη βάλεις μίξερ. Το γαρύφαλλο θα το τρίψεις, βάλε ένα κουταλάκι. Σόδα 2 κουταλάκια στο λεμόνι, 2 κουταλάκια baking powder στο αλεύρι. Σουσάμι θα ρίξεις από πάνω; Και λίγη τριμμένη κανέλα να βάλεις.

Η συνταγή, όπως όλες οι συνταγές όλων των μαμάδων, είναι σχεδιασμένη για να σε μπερδέψει. Δεν το κάνουν επίτηδες, απλώς στηρίζονται πιο πολύ στην εμπειρία. Γι αυτό, εξάλλου, είναι μοναδικές. Και οι συνταγές και οι μαμάδες!

Δε μου είπες πόσο αλεύρι!

Ε, βάλε, θα το δεις. Να γίνει ένας πηχτός χυλός. Πιο πηχτός από τις κρέπες, αλλά να μη γίνει και πολύ πηχτό. Α, και να έχουν κρυώσει όταν ρίξεις την άχνη.

Μισό λεπτό! Περίμενε! Η ζάχαρη τελικά είναι ένα ποτήρι ή μισό;

Κοίτα, εγώ βάζω πιο λίγη ζάχαρη, αν θέλεις να τη φτιάξεις κανονικά θα βάλεις παραπάνω. Όμως συνήθως εγώ φτιάχνω τη μισή ποσότητα, εσύ αν θες βάλε ένα ζάχαρη… θα φτιάξεις τη μισή δόση ή ολόκληρη;

Ολόκληρη, περιμένω παρέα το βράδυ. Πόσα πετιμεζούδια βγάζει;

Γύρω στα 50…

Οκ, τη μισή θα φτιάξω…

 

Φυσικά, αυτός δεν είναι ολόκληρος ο διάλογος. Είναι μια ενδεικτική περίληψη. Ακολούθησε αρκετή ώρα ερωτήσεων, επεξηγήσεων, διευκρινίσεων και εναλλακτικών προτάσεων για υλικά και ποσότητες.

Μετά την απαραίτητη αποκρυπτογράφηση και, προφανώς, την απαραίτητη δοκιμή, σας δίνω τη συνταγή για τα πεντανόστιμα πετιμεζούδια της Βίλμας.

5 from 2 votes
Εκτύπωση

Κατηγορία: Επιδόρπιο
Κουζίνα: Ελληνική
Χρόνος προετοιμασίας: 5 minutes
Χρόνος εκτέλεσης: 20 minutes
Συνολικός χρόνος: 25 minutes
Μερίδες: 18 πετιμεζούδια

Συστατικά

  • 1 ποτηράκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι πετιμέζι άθερμο
  • 1 ποτηράκι ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 ποτηράκι χυμός ποτροκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλάκια σόδα μαγειρική
  • 300 γρ αλεύρι
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • 1 ποτηράκι χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 ποτηράκι αποξηραμένες υπερτροφές
  • 1/2 ποτηράκι brandy
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το νερό με το ξυλαράκι της κανέλας και το αφήνουμε σκεπασμένο να κρυώσει.

  2. Βάζουμε σε ένα ποτηράκι τις αποξηραμένες υπερτροφές με το brandy και τις αφήνουμε να μουλιάσουν καλά.

  3. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λάδι, το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το νερό (αφού έχει κρυώσει και αφού αφαιρέσουμε την κανέλα) και το χυμό πορτοκάλι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με έναν αυγοδάρτη.

  4. Στίβουμε το λεμόνι και στο χυμό του προσθέτουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας.

  5. Προσθέτουμε την κανέλα σε σκόνη, το γαρύφαλλο και το αλάτι.


  6. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα μας, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι. Ο στόχος μας είναι ένας παχύρευστος χυλός.


  7. Τέλος, προσθέτουμε τις υπερτροφές με το brandy και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

  8. Γεμίζουμε φορμάκια λίγο πάνω απ' τη μέση και ψήνουμε στους 250 C για 5 λεπτά και μετά στους 180 C για 15 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν βάζουμε μέσα μαχαιράκι και βγαίνει στεγνό!

  9. Αφού κρυώσουν, τα βγάζουμε από τα φορμάκια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Εντολή της Βίλμας, να σας ενημερώσω ότι τα πετιμεζούδια είναι νηστίσιμα!

Σχόλια

  1. Το Βιλμάκι μαγειρεύει τέλεια. Έχω γευτεί πολλές από τις ωραίες συνταγές της. Καλό θα είναι να δημοσιεύεις κάθε μήνα 2-3 συνταγές της μανούλας.
    Καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα!

    1. Μιράντα ευχαριστώ πολύ! Εννοείται ότι οι συνταγές της Βίλμας θα έχουν την τιμητική τους!

  2. Kalo xekinima , kali epitixia :-)) Oi suntages einai uperoxes :-)) !!!!

    1. Ευχαριστούμε πολύ Chryssi για τα καλά σας λόγια! Πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν εμφανίζεται δημόσια. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *