AΦΚΟΣ (φάβα Λήμνου) Σαλαμουσάς 500gr

4,60 

Το τελικό προϊόν είναι ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου που κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του.

Αγόρασε αυτό το προϊόν τώρα και κέρδισε 14 Πόντους Meliory!

Περιγραφή

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60′ & 70′, η καλλιέργειά του όμως εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Το 2009 και έπειτα από πολυ προσπάθεια ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής.

​Πρόκειται για το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus και μόνο τα χώματα του νησιού μας μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του.

Mετά την συγκομιδή του ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το αποφλοιωτήριο όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων.

Το τελικό προϊόν είναι ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου που κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του.

Mαγειρέψτε τον με καραμελωμένα κρεμμύδια ή μύδια ή με την συνοδεία ελιάς, παστής σαρδέλας και κρεμμυδιού.

 Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος
​◈ Συντηρησιμότητα: 1 χρόνος

Πληροφορίες

Βάρος 0.5 kg