Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια από τις κορυφαίες διατροφικά τροφές.

Ήδη, από τους αρχαίους χρόνους, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης, καθώς αποτελούν ελιξίριο νεότητας και μακροβιότητας.

Σήμερα, γνωρίζουμε, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ωφέλιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα και βιταμίνες και διαθέτουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πέρα, όμως, από όλα αυτά, τα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Μας αρέσει το άρωμά τους και η φανταστική γεύση τους, που συχνά θυμίζει ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

Στην Ελλάδα, στα καταπράσινα σκιερά δάση μας, χάριν των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών και της καθαρής ατμόσφαιρας, ευδοκιμεί ο θαυμαστός μικρόκοσμος των μανιταριών.

Ποια ήδη μανιταριών ευδοκιμούν στην Ελλάδα;

Θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια μανιταριών, μόνο και μόνο για να τα αναφέρουμε! Είναι χιλιάδες! Ωστόσο, τα πιο διαδεδομένα είναι τα εξής:

  • Τρούφα: Υπάρχει λευκή και μαύρη. Επιπλέον, κατηγοριοποιείται ανάλογα με της εποχή της. Είναι το ακριβότερο μανιτάρι και ίσως μια από τις ακριβότερες τροφές στον κόσμο! Ο λόγος, πέρα από τη σπανιότητά της, είναι ότι η συγκομιδή της (το κυνήγι, για να τα λέμε σωστά) είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί εκπαιδευμένα σκυλιά ή θηλυκά γουρούνια. Το άρωμά της είναι μοναδικό, δεν περιγράφεται! Δοκιμάστε το λάδι λευκής τρούφας ή το λάδι μαύρης τρούφας! Πρόκειται για τον ορισμό του umami!
  • Λεντινούλα: Ή αλλιώς shiitake. Προέρχεται από την Ασία και έχει ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Η σάρκα της είναι αρκετά σφιχτή και γι αυτό έχει πολύ ωραία υφή όταν μαγειρευτεί. Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση!
  • Αγαρικό: Είναι το πιο διαδεδομένο μανιτάρι στην Ελλάδα! Αυτό το λευκό με το σφαιρικό καπέλο, που βρίσκουμε εύκολα στα ψυγεία. Εκτός από φρέσκο ή αποξηραμένο, θα βρείτε και αγαρικό σε λάδι, που είναι ακόμη πιο νόστιμο!
  • Πλευρώτους: Εκτός από το κλασικό γκριζωπό, υπάρχει και κίτρινό πλευρώτους! Είναι το λεγόμενο Χρυσό Πλευρώτους, με υπέροχο άρωμα λουλουδιών και ευχάριστη, φρουτώδη γεύση. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη D και σε πρωτεΐνες, ενώ περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και λίπη.
  • Πορτομπέλο: Έχει μεστή γεύση και σάρκα και γι αυτό γίνονται πολύ ωραία γεμιστά, αν έχουν μεγάλο μέγεθος. Δοκιμάστε το πορτομπέλο καπνιστό σε ελαιόλαδο!
  • Βωλίτης: Ο βωλίτης είναι ένα μανιτάρι με υπέροχο άρωμα! Η πούδρα βωλίτη, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, που θα νοστιμίσει όλα σας τα πιάτα!
  • Μορχέλα: Είναι το δεύτερο ακριβότερο μανιτάρι, μετά την τρούφα! Πεντανόστιμη και περιζήτητη, είναι αδύνατον να καλλιεργηθεί, θα τη βρείτε μόνο άγρια! Έχει χαρακτηριστικό ακανόνιστα κωνικό σχήμα, και κυψελοειδή υφή. Οι μορχέλες είναι κούφιες στη μέση και γι αυτό ένας από τους πιο δημιουργικούς τρόπους μαγειρέματος τους είναι γεμιστές!

Πως χρησιμοποιώ τα αποξηραμένα μανιτάρια;

Τα αποξηραμένα ή αφυδατωμένα μανιτάρια, έχουν εντονότερα και πιο συμπυκνωμένα αρώματα. Τα μουσκεύουμε σε λίγο κρασί πριν τη χρήση, μέχρι να μαλακώσουν. Λευκό ή κόκκινο, είναι θέμα συνταγής, αρωμάτων και χρωμάτων που θέλετε να χαρίσετε στα πιάτα σας. Συνήθως, ανάλογα με το μέγεθός τους, 20 με 30 λεπτά είναι αρκετά για να ενυδατωθούν και να επανέλθουν στη «ζωντανή» τους μορφή. Προσοχή! Δεν πετάμε το κρασί που τα μουσκέψαμε! Έχει ωραία γεύση και το προσθέτουμε στο μαγείρεμα!

Ρητό του καθηγητή John Tyler Bonner για τα μανιτάρια