Ελαιόλαδο & Ελιές

Τι χαρακτηρίζει το γνήσιο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

  • Τα πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
  • Η μεστή γεύση
  • Το εξαιρετικό άρωμα
  • Το βαθύ χρώμα

Τι είναι η οξύτητα;

Η οξύτητα ελαιολάδου είναι απλώς ένας δείκτης, που το κατηγοριοποιεί σε ποιότητες. Έτσι έχουμε:

  1. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που έχει οξύτητα από 0 μέχρι 0,8 %. Ιδανικά, το καταναλώνουμε ωμό.
  2. Το παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα από 0,8 % μέχρι 2 %.
  3. Το λαμπάντε, με οξύτητα πάνω από 2 %, το οποίο δεν είναι βρώσιμο ως έχει, αλλά προορίζεται για ραφινάρισμα ή για σαπωνοποίηση.
  4. Το ραφιναρισμένο, το οποίο με χημικά μέσα χάνει την οξύτητά του, αλλά δεν έχει σχεδόν καθόλου από το άρωμα και τις ιδιότητες του έξτρα παρθένου. Επιτρέπεται να πωλείται μόνο σε μείγματα με τουλάχιστον 30% παρθένο.

Τι είναι το αγουρέλαιο;

Το αγουρέλαιο δεν είναι ποιοτική κατηγορία! Είναι το γνήσιο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από την ημέρα της παραγωγής του και για διάστημα 2 – 3 εβδομάδων! Ουσιαστικά, είναι το πολύ φρέσκο λάδι!

Στις αρχές της ελαιοκομικής περιόδου, εκεί κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο μήνα, συλλέγονται οι πρώτες ελιές. Χωρίς χρονοτριβή, οδηγούνται στο ελαιοτριβείο και γίνονται ελαιόλαδο.

Αυτό το πρώτο ελαιόλαδο, έχει πολύ χαμηλή οξύτητα και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά είναι ασύλληπτα!  Τα αρώματά του είναι μοναδικά και το χρώμα του θολό, βαθύ πράσινο του γρασιδιού! Η γεύση του είναι εκρηκτική και πιπερίζει το λαιμό! Είναι το πιο υγιεινό ελαιόλαδο!

Πως συντηρείται το ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο θέλει τη φροντίδα του, ώστε να διατηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Δε αγαπά την έκθεση στο φως, την υγρασία, τον αέρα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Με λίγα λόγια, αποθηκεύστε το λάδι σας σε ερμητικά κλειστό πήλινο, ανοξείδωτο, ορειχάλκινο ή σκούρο γυάλινο δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ξερικά δέντρα, ένα μυστικό για λίγους!

Όταν τα δέντρα ποτίζονται μόνο όταν το θελήσει ο καιρός, οι ελιές είναι πιο μεστές, πιο νόστιμες και πιο θρεπτικές! Λιγότερες, βέβαια, αλλά πολύ καλύτερες!

Φανταστείτε ένα χωράφι γεμάτο ελιές, που το μισό είναι σε πλαγιά, ενώ το άλλο μισό σε ίσιωμα. Οι ελιές που βρίσκονται στο επικλινές έδαφος, δέχονται πολύ λιγότερο νερό, γιατί αποστραγγίζει, πριν ποτίσει το έδαφος. Ε, αυτές οι ελιές θα βγάλουν πολύ ανώτερο λάδι!

Ρητό του Alain Ducasse για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο