Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/meliory1/public_html/meliory.gr/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 440
Σχολιάστε

Καραμελωμένα κρεμμύδια με πετιμέζι

Καραμελωμένα κρεμμύδια με πετιμέζι
Υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία των chef, σχετικά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Σαν να θέλουν όλοι να αποτύχουμε! Ψάξτε, όλες οι συνταγές είναι των 10, 20 ή 30 λεπτών!

Κι όμως, τα καραμελωμένα κρεμμύδια θέλουν πολύ χρόνο. Υπολογίστε 1 ώρα μαγείρεμα για να κάνετε μερακλίδικη δουλειά! Αν δε σκοπεύετε να αφιερώσετε 1 ώρα από τη ζωή σας, σας προτείνουμε το Chutney καραμελωμένου κρεμμυδιού με βαλσάμικο. Ο chef Δημήτρης Χωματάς έκανε τη δουλειά για σας!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι η ιστορία τους; Άγνωστο! Ποιος τα καραμέλωσε πρώτη φορά; Άγνωστο! Το μόνο γνωστό, κι αυτό με επιφύλαξη, είναι ότι στο Παρίσι το 18ο αιώνα καθιερώθηκε η σύγχρονη και φημισμένη γαλλική εκδοχή της κρεμμυδόσουπας. Στη συνέχεια, κατά τον 20ο αίώνα, με κέντρο τις ΗΠΑ, η γαλλική κουζίνα έγινε παγκοσμίως διάσημη. Και τα καραμελωμένα κρεμμύδια βρήκαν τη θέση τους σε δεκάδες πιάτα σε όλο τον κόσμο!

Αρκετά με την ιστορία και πάμε να δούμε λίγο τα μυστικά της συνταγής μας!

Πρώτον, τι είναι το καραμέλωμα; Τα κρεμμύδια έχουν σάκχαρα, τα οποία διασπώνται κατά το αργό μαγείρεμα και χαρίζουν το γνωστό καφετί χρώμα, τη μοναδική γλύκα και το άρωμα της καραμέλας.

Δεύτερον, ποια κρεμμύδια είναι καλύτερα για καραμέλωμα; Τα ξανθά είναι αυτά που θα δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα και μάλιστα αυτά που κυκλοφορούν από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, γιατί έχουν πιο “ώριμη” γλυκάδα. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκά, ακόμα και κόκκινα. Το σημαντικότερο είναι η εκτέλεση!

Τρίτον, ποια λιπαρή ουσία να χρησιμοποιήσουμε; λάδι ή βούτυρο; Μα, προφανώς βούτυρο! Καλό βούτυρο, με πλούσιο άρωμα!

Τέλος, ποια γλυκαντική ουσία να προσθέσουμε, για να επιτείνουμε τη γλυκιά γεύση των καραμελωμένων κρεμμυδιών; Οι απόψεις πολλές: ζάχαρη, βαλσάμικο, πετιμέζι, ακόμα και μέλι! Η ζάχαρη είναι ξενέρωτη, δε μας αρέσει. Μένουν τα υπόλοιπα. Λοιπόν, σε αυτή τη συνταγή βάλαμε πετιμέζι και λίγο βαλσάμικο. Όμως, δεσμευόμαστε να δοκιμάσουμε στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε ένα αρωματικό ανθόμελο. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους!

Αρκετά μακρυγορήσαμε, ώρα να μαγειρέψουμε!

Κατηγορία: Συνοδευτικό
Κουζίνα: Γαλλική, Διεθνής
Χρόνος προετοιμασίας: 10 minutes
Χρόνος εκτέλεσης: 1 hour
Συνολικός χρόνος: 1 hour 10 minutes
Μερίδες: 4

Συστατικά

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας στη μέση και στη συνέχεια σε σχετικά λεπτές φέτες.

  2. Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σε ανοιχτό, μεγάλο τηγάνι ή μαντέμι, βάζουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και μια πρέζα αλατάκι. Ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πιάσει το βούτυρο όλα μας τα κρεμμύδια.

  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Θα δείτε, έχουν πολύ νερό μέσα τους! Για να ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά.

  4. Αφού έχει αρχίσει να εξατμίζεται το περισσότερο νερό από τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το πετιμέζι και το βαλσάμικο και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε πάντα χαμηλή τη φωτιά μας και κάθε τόσο ανακατεύουμε, για άλλα 30 λεπτά.

  5. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μας είναι έτοιμα όταν έχουν μαλακώσει πολύ, έχουν πάρει όμορφο χρώμα και έχουν βγάλει στη γεύση τους όλη τη γλύκα!


Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν εμφανίζεται δημόσια. Τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά *